Fem tips på bra Deckarböcker

Deckarna om det kalla, hårda Sverige har aldrig varit så heta och eftertraktade världen över som idag. Hollywood producerar filmer och tv-serier baserat på de svenskarna deckarna och filmstjärnor som Daniel Craig köar för att få spela huvudrollen. Här tipsar vi om fem bra deckarböcker som har bidragit till världens deckar-hysteri.

 

Evert Bäckström

Leif GW Persson är inte bara känd för sina upplysande tankar kring kriminologi och inblandning i den skandalomsusade Geijer-affären under sjuttiotalet, utan definitivt också för sin fiktive kriminalkommissarie och anti-hjälte Evert Bäckström. Kriminalkommissarien är en sexistisk, homofobisk och rasistisk person som samtidigt är en mycket framgångsrik polis då han klarar upp i princip alla sina mordutredningar och är något av en lokalkändis. I den första deckaren ”Den sanna historien om Pinocchios näsa” mottar Bäckström Pusjkin-medaljen av den ryska presidenten Putin och de två personerna utgör tillsammans med Rysslands siste tsar Nikolaj II och Winston Churchill historian. Det är en ond saga för vuxna barn och du beställer lättast hem ett exemplar genom att söka på ISBN: 9789100121624 på bokus.com. Njut av en deckare utöver det vanliga!

 

Nick och Amy Dunne

En av de mest populära deckarna i Europa under 2013 var utan tvekan Gillian Flynns ”Gone Girl”. Trots att hon inte är en svensk författare eller boken utspelas i en skandinavisk miljö så har författaren hämtat inspiration från de svenska deckarböckerna och den svenska miljön. Paret Dunne har varit gifta i fem år när Amy plötsligt försvinner under deras femte bröllopsdag och Nick blir misstänkt för mordet på sin hustru. Men historien som uppdagas är långt ifrån den verklighet som många hade anat. ”Gone Girl” har filmatiserats och boken finns att köpa på bland annat Adlibris där du hittar den under ISBN-nummer 9789174991093.

detective-15

 

Kurt Wallander

Det finns få deckare som har filmatiserats så många gånger som de om kriminalkommissarie Kurt Wallander i lilla Ystad. ”Mördare utan ansikte” blev startskottet för den deckar-värld som Henning Mankell skulle bygga upp i och med Kurt Wallander. Samtidigt som Wallander handskas med personliga problem som leder till alkoholism mördas en bonde och hans hustru i Skåne. När hustruns sista ord läcker ut i medierna – ”utlänning” – dröjer det inte länge förrän stadens flyktingförläggning sätts i brand och en somalisk flykting dödas. Kampen mot den hänsynslöse mördaren tar vändningar som Wallander aldrig kunnat föreställa sig. ”Mördare utan ansikte” hittar du bland annat på bokus.com. (ISBN: 9789173431347)

detective-13

 

Liza Marklund

En av få kvinnliga protagonister inom deckar-genren är Annika Bengtzon, en journalist som kommit till liv under Liza Marklunds penna. Bengtzon är i den första deckaren ”Sprängaren” nybliven chef på Kvällspressens kriminalavdelning. Hon blir kallad till den nybyggda olympiska stadion där en läktare sprängts och det snart uppdagas att Christina Furhage, den svenska OS-ambassadören, dödats i attentatet. ”Sprängaren” var början till Marklunds deckarserie om Bengtzon som kom att sträcka sig över två decennier. Du kan enkelt klicka hem ett exemplar på till exempel bokus.com. (ISBN: 9789164201591)

 

Millenium-triologin

Men den deckare som till största del har bidragit till att rampljuset riktats mot Sverige de senaste åren är den Millenium-triologi som Stieg Larsson författade. Historien om Lisbeth Salander, journalisten Mikael Blomkvist och det svenska samhällets dysfunktionella delar har inte bara resulterat i miljontals sålda böcker, ett flertal filmer och svenska skådespelar-exporter till Hollywood – utan också till en förändrad, kanske mer nyanserad bild av det svenska samhället. Plötsligt var inte Sverige endast ett lyckligt välfärdssamhälle, utan kunde också vara ett trasigt och misslyckat byråkratiskt samhälle, något som inte visats i samma utsträckning innan. Alla delar i Millenium-triologin kan du köpa hem från adlibris utan några problem genom att söka på ISBN 9789113069166.

detective-14

Comments are closed.